Acest trafic care a constat în bunuri în valoare de peste 600 de milioane de dolari, consta în importul ilegal în Statele Unite a unor produse de îmbrăcăminte fabricate în China, sub pretextul că erau destinate întreprinderilor din Mexic, când, de fapt, erau distribuite chiar în SUA.

Scopul a fost de a evita cotele şi taxele vamale impuse de SUA, au raportat autorităţile americane.

Un studiu lansat în anul 2000 de către guvernele din Hong Kong şi SUA a relevat faptul că operaţiunea de contrabandă includea intermediari din China, Hong Kong şi Statele Unite ale Americii şi a vizat peste 7.000 de containere de transport maritim de îmbrăcăminte.

Serviciile de imigrare şi vamale din SUA (U.S. Immigration and Customs Enforcement, ICE) au declarat că acest trafic a dus la neplata a peste 60 de milioane de dolari care trebuiau plătiţi ca taxe vamale.

La sfârşitul investigaţiei, Hong Kong şi SUA vor împărţi active şi bunuri sechestrate în valoare de 20,5 milioane de dolari.


„Va dura mult timp până va fi obţinută această sumă compensatorie, dar operaţiunea demonstrează perseverenţa personalului de pe cele două continente şi implicarea în dezmembrarea acestei reţele", a declarat Joseph Macias, şeful ICE din Los Angeles.

Cinci persoane, printre care Armando Salcedo, proprietarul unei companii de camioane din Los Angeles, au fost puse sub acuzare în acest caz.