Suspectul, pe care autorităţile cipriote şi egiptene l-au identificat ca fiind Seif al-Din Mohamed Mostafa, 59 de ani, s-a predat marţi după deturnarea unui zbor Alexandria-Cairo, cu 72 de pasageri şi membri ai echipajului la bord.

Toţi ostaticii au fost eliberaţi nevătămaţi.

Un tribunal din Larnaca l-a plasat miercuri în arest preventiv pentru opt zile pe Mostafa.

Miercuri, piratul aerului a pretins că avea asupra sa o centură cu explozibili pentru a-l constrânge pe pilotul cursei EgyptAir între Alexandria şi Cairo să se îndrepte spre Cipru, la 500 km de coastele egiptene. Au urmat opt ore tensionate pe aeroportul din Larnaca, pasagerii şi echipajul fiind eliberaţi treptat, iar piratul aerului capturat.

Autorităţile cipriote au declarat imediat că incidentul nu a fost unul terorist, ci „acţiunea individuală a unei persoane instabile psihologic”. Cererile sale „nu au fost suficient de logice pentru a fi luate în serios”, a indicat ministrul de externe cipriot, Ioannis Kasoulides.

Seif al-Din Mohamed Mostafa, care a trăit în Cipru până în 1994, ceruse în primul rând ca fosta sa soţie, o cipriotă împreună cu care are mai mulţi copii, să vină la aeroport, dorind să-i înmâneze o scrisoare.

Percheziţiile efectuate după deturnare au arătat că bărbatul nu aveau explozibili asupra sa. Explozibili nu au fost găsiţi nici în aeronava deturnată.