Măsura convocării diplomatului german la sediul MAE turc a fost luată în urma difuzării de către canalul NDR a unui cântec satiric la adresa preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi în special la adresa modului în care acesta tratează problema drepturilor omului în ţara sa.

„Preşedintele Juncker nu apreciază această decizie de convocare a ambasadorului Germaniei în urma unui simplu cântec satiric. El consideră că această decizie mai degrabă îndepărtează Turcia de Uniunea Europeană decât o apropie de noi”, a declarat Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Turcia, care a început oficial în 2005 negocierile de aderare la UE, a devenit ţinta criticilor pentru comportamentul autoritar al preşedintelui Erdogan.

Pe de altă parte, şeful statului turc i-a criticat sever pe acei diplomaţi occidentali care s-au deplasat vinerea trecută la un tribunal din Istanbul pentru a-şi manifesta sprijinul pentru Can Dundar, redactor-şef al ziarului Cumhuriyet (de opoziţie), şi pentru colegul acestuia, Erdem Gul, în prima zi a procesului lor.

Potrivit Reuters, preşedintele Turciei este cunoscut pentru sensibilitatea sa la critici. Parchetul turc a deschis aproape 2.000 de dosare împotriva unor persoane pentru presupuse insulte proferate la adresa lui Erdogan de când acesta a devenit preşedinte în urmă cu 18 luni. Printre persoanele vizate de autorităţi figurează caricaturişti, academicieni şi chiar elevi, care au denunţat deriva autoritară a şefului statului turc.