După depistarea atelierului de producere de dispozitive explozive în localitatea Schaerbeek, din Regiunea Capitalei Bruxelles, serviciile de poliţie au confiscat materiale informatice, inclusiv un calculator, în care existau informaţii „interesante”, afirma săptămâna trecută procurorul federal Frédéric Van Leeuw. Cu această ocazie a fost descoperit un testament al atacatorului sinucigaş Ibrahim El Bakraoui care a acţionat pe aeroportul Zaventem.

Jihadistul spunea că nu mai ştie ce să facă. Copii ale acestui material informatic, precum şi telefoane mobile ridicate de la faţa locului în cursul anchetei au fost predate FBI pentru a le da o mână de ajutor belgienilor, confirmă parchetul federal.

Dar, se pare, că aceste materiale conţin şi numeroase detalii despre potenţiale ţinte pentru atacuri teroriste. Astfel, potrivit mai multor surse fiabile, un dosar îndeosebi se referă la „Le 16, Rue de la Loi”, unde îşi are sediul guvernul Belgiei.

În calculator au fost găsite informaţii, destul de precise şi relativ detaliate, despre „Le 16”, dar şi despre reşedinţa premierului, situată în „Le Lambermont”, la câteva sute de metri mai departe. Au fost descoperite, de asemenea, în calculator de către anchetatori fotografii cu clădiri. Le Lambermont se învecinează îndeosebi cu Ambasada SUA în Belgia.

Aceste descoperiri ale anchetatorilor de la unitatea antiteroristă privind potenţiale pericole în cazul responsabililor politici sunt însoţite de noi măsuri urgente de protecţie a clădirilor, care vor fi şi mai drastic întărite în următoarele zile şi săptămâni.

În paralel cu aceste măsuri pentru clădirile în care se află şeful guvernului, preşedinţii Camerei şi Senatului Siegfried Bracke şi Christine Defraigne, au indicat, de asemenea, că protecţia va fi, de asemenea, întărită pentru clădirile Palatului Naţiunii.

Publicaţia reaminteşte că în ascunzătoarea din strada Max Roos din Schaerbeek au fost găsite 15 kg de explozibil TATP, 150 litri de acetonă, 30 litri de apă oxigenată, detonatoare, o valiză plină cu cuie şi şuruburi, precum şi materiale destinate confecţionării de dispozitive explozibile.