Retno Marsudi, ministrul Afacerilor Externe din Indonezia, a explicat că cei zece marinari se aflau pe două vase care transportau cărbune din Insula Borneo către Filipine.

Nu este foarte clar în ce circumstanţe a avut loc acest incident, însa grupul islamist Abu Sayyaf a trimis o cerere de recompensă. Surse militare filipineze au afirmat că cel mai probabil marinarii au fost transportaţi către una din bazele organizaţiei teroriste, însă această informaţie nu a fost confirmată încă.

Abu Sayyaf este o grupare islamistă care activează în Filipine, şi-a câştigat notorietatea ca urmare a numeroase atentate şi răpiri. Această organizaţie, care operează din zone izolate aflate în sudul arhipelagului filipinez, a fost fondată în anii 1990, însă în urma unei operaţiuni antiteroriste lansată acum un deceniu a suferit o serie de pierderi majore. Retno Marsudi, ministrul Afacerilor Externe din Indonezia, a explicat că cei zece marinari se aflau pe două vase care transportau cărbune din Insula Borneo către Filipine.