Guvernul a „accesat cu succes datele stocate pe iPhone-ul lui (Syed) Farook şi, prin urmare, nu mai are nevoie de asistenţă din partea Apple", se menţionează într-un document trimis justiţiei de autorităţile americane.

Acestea au cerut anularea ordinului cu care au încercat să oblige Apple să îi ajute pe anchetatori.

„Decizia noastră de a pune capăt procedurii se bazează numai pe faptul că, beneficiind recent de asistenţă din partea unui terţ, suntem capabili în prezent să deblocăm acest iPhone fără a compromite informaţiile din telefon", a precizat Eileen Decker, procuror federal pentru centrul Californiei, într-un comunicat.

Guvernul american anunţase săptămâna trecută că se află pe urmele unei metode susceptibile de a debloca aparatul, lăsând astfel să se întrevadă posibilitatea de a scurta bătălia judiciară cu Apple, care ameninţa să fie lungă şi periculoasă.

FBI a cerut Apple să ajute la deblocarea unui iPhone al unuia dintre autorii atacului armat din decembrie 2015, din oraşul californian San Bernardino, considerat un act terorist, în care şi-au pierdut viaţa 14 persoane, solicitare care a fost însă respinsă de compania de tehnologie.

Cazul a creat o ruptură majoră între cei care cred că utilizatorul unui aparat electronic, cum ar fi un smartphone, trebuie să poată păstra informaţii private datorită blocării şi cei care consideră că anchetele legitime ale poliţiei ar trebui să prevaleze.

„Trebuie să decidem, ca ţară, câtă putere ar trebui să aibă guvernul în ceea ce priveşte datele noastre şi intimitatea noastră", a declarat recent directorul general al Apple, Tim Cook.