„La ora actuală se duc consultări, inclusiv pe canale confidenţiale, în vederea eliberării Nadiei Savcenko prin intermediul unui schimb. Partea rusă a propus o listă a concetăţenilor săi în schimbul eliberării cărora este dispusă să o lase în libertate pe femeia pilot ucraineană”, a declarat agenţiei de presă menţionate o sursă 'bine informată'.

Pe lista respectivă figurează omul de afaceri Viktor Bout şi pilotul Konstantin Iaroşcenko, condamnaţi în SUA la închisoare pe termen lung, precum şi o serie de cetăţeni ruşi despre a căror activitate „nu prea se vorbeşte în mod public”, a indicat sursa citată, sugerând că ar putea fi vorba de agenţi de informaţii.

Interlocutorul Interfax nu întrevede vreun obstacol deosebit pentru punerea în aplicare a unui astfel de schimb, conform portaluluinewsru.com.

Savcenko „îşi va ispăşi pedeapsa”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce autorităţile de la Kiev s-au arătat dispuse la un schimb de prizonieri. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a propus Moscovei ca în schimbul Nadiei Savcenko să elibereze doi ruşi, care, potrivit Kievului, ar fi membri ai serviciilor de informaţii militare ruse (GRU), capturaţi şi ţinuţi închişi de mai multe luni în Ucraina.

Declaraţia lui Peskov a fost catalogată de unii analişti ruşi drept o reacţie nervoasă după ce lidera partidului ucrainean Batkivşcina (Patria), fostul premier Iulia Timoşenko, dezvăluise sâmbătă dimineaţă existenţa unei presupuse înţelegeri între preşedintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele american Barack Obama ca Nadia Savcenko să fie eliberată în termen de două săptămâni.

De facto, Timoşenko sugerase că secretarul de stat american John Kerry a fost săptămâna trecută la Moscova nu doar ca să discute despre Siria, ci şi să negocieze eliberarea femeii pilot ucrainene. La fel cum fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a zburat în Libia pentru a negocia cu Muammar Gaddafi eliberarea asistentelor medicale bulgare condamnate pentru infectarea cu HIV a sute de copii în 2007.

Tocmai această paralelă izbitoare a deranjat Kremlinul şi a provocat reacţia lui Peskov, a explicat, la postul de radio Eho Moskvî, Iulia Latînina, editorialistă la Novaia Gazeta, bisăptămânal independent rus).

De altfel, Peskov a recunoscut că secretarul de stat al SUA, John Kerry, şi şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier, primiţi săptămâna trecută de preşedintele Putin cu ocazia vizitei lor la Moscova, au abordat subiectul Nadia Savcenko.

Viktor Bout, supranumit „negustorul morţii”, ispăşeşte în prezent o sentinţă de 25 de ani de închisoare pronunţată de o instanţă din New York în noiembrie 2011 pentru vânzarea ilegală de arme către trupele de gherilă din Columbia. Afacerile cu arme derulate de Bout ar avea legătură cu un personaj important din anturajul preşedintelui - Igor Secin. Secin, provenind din serviciile secrete sovietice, este în prezent directorul executiv al gigantului petrolier de stat Rosneft.

Pilotul rus Konstantin Iaroşcenko a fost condamnat în 2011 la 22 de ani de închisoare în SUA pentru trafic de droguri.