Două autorităţi îşi dispută puterea din această ţară din 2014, una cu sediul la Tripoli şi apropiată de Fajr Libya, o coaliţie de miliţii în principal islamiste, şi o alta, recunoscută de comunitatea internaţională, refugiată în estul ţării. 

Imigranţii reţinuţi duminică „sunt originari din mai multe ţări din Africa”, a adăugat purtătorul de cuvânt al marinei, precizând că printre cei salvaţi se numără 80 de femei, dintre care unele însărcinate. 

„Imigranţii au fost predaţi autorităţilor de luptă împotriva imigraţiei clandestine înainte de a fi transferaţi în centre de cazare”, a explicat el. 

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a declarat joi că aproximativ 800.000 de imigranţi aşteaptă să poată trece în Europa din Libia. 

Colonelul Ayoub Qassem susţine că aceste cifre sunt exagerate. „Asta ar însemna că pe parcursul unui an peste 2.000 de imigranţi ar pleca în fiecare zi (de pe coastele libiene). Este enorm”, a adăugat el. 

„Dacă aceste statistici sunt exacte, ar însemna că europenii au agenţi secreţi la faţa locului. Atunci, de ce nu ne ajută să luptăm împotriva imigraţiei clandestine?”, s-a întrebat oficialul.