Pierderea oraşului Palmira reprezintă una dintre cele mai grele înfrângeri ale grupării jihadiste după ce a Stat Islamic a anunţat, în 2014, instaurarea unui califat în zone întinse din Siria şi Irak.

Armata siriană a afirmat că oraşul, unde se găsesc unele dintre cele mai mari ruine ale Imperiului Roman, va deveni „o rampă de lansare” pentru operaţiuni împotriva bastioanelor Stat Islamic Raqa şi Deir al-Zor.

Presa de stat siriană a afirmat luni că aeroportul militar din Palmira este acum deschis traficului aerian, după ce armata s-a asigurat că în zona din jur nu se mai află combatanţi ai SI.

Luni au avut loc lupte la nord-est de Palmira între jihadiştii Stat Islamic şi forţele aliate guvernului, sprijinite de lovituri aeriene siriene şi ruse, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Lovituri aeriene, lansate se pare de avioane ruse, au vizat un drum la est de Palmira spre Deir al-Zor, a precizat OSDO.

Cu toate că majoritatea forţelor SI au fugit duminică din Palmira, mai existau încă unii militanţi în oraş, a precizat OSDO. Directorul Observatorului Rami Abdel Rahmane a afirmat de asemenea că majoritatea locuitorilor au fugit înainte de ofensiva guvernului şi că nu a auzit despre morţi în rândul civililor.

Rami Abdel Rahmane a anunţat că 417 luptători ai Stat Islamic au fost ucişi până în prezent în campania de recucerire a Palmira, în timp ce 194 de combatanţi au murit în rândul forţelor siriene.