În ultimele 24 de ore, doar 78 de persoane au pornit de pe coasta turcă pentru a ajunge în insulele greceşti din estul Mării Egee, a declarat comitetul grec având ca obiect criza refugiaţilor. Vineri, au sosit 161 de persoane. 

Acest comitet de criză estimează la 50.200 numărul de imigranţi în Grecia, în timp ce peste o cincime dintre ei se află în tabăra Idomeni de la frontiera cu Macedonia. 

Întoarcerea migranţilor în Turcia este programată să înceapă la 4 aprilie, în conformitate cu un acord UE-Turcia. Acordul prevede că orice migrant intrat ilegal în Grecia după 20 martie poate fi returnat în Turcia.

Atena are mare nevoie de experţi în domeniul azilului, traducători şi forţe de securitate în următoarele zile. 

Lucrători din insula Lesbos au încă de procesat mai mult de 2.600 de cazuri, în timp ce 1.300 de persoane sunt în aşteptare în insula Chios, a declarat comitetul. 

Între timp, 4.000 de migranţi s-au adunat în Pireu, unde Medici fără Frontiere (MSF) afirmă că îi tratează pe mulţi dintre ei cu probleme respiratorii. 

Ministerul responsabil cu problemele migraţiei a declarat că 71 de migranţi care încă nu erau vizaţi de acordul UE au fost returnaţi în Turcia vineri. Doi erau din Bangladesh şi restul din Pakistan. 

De la începutul anului, 766 de migranţi din Pakistan, Maroc, Algeria, Bangladesh, Tunisia şi alte părţi au fost trimişi înapoi în Turcia, a mai afirmat ministerul grec. 

Grecia şi Turcia au reînnoit recent un acord bilateral de deportare vechi de 14 ani.