„Avem o serie de recomandări pe care le vom discuta cu preşedintele în următoarele săptămâni", a explicat generalul într-o conferinţă de presă la Pentagon, alături de ministrul apărării Ashton Carter.

„Secretarul apărării şi cu mine credem că va avea loc o creştere a forţelor americane în Irak, dar nicio decizie nu a fost luată", a adăugat el.

Printre acestea se numără definirea mijloacelor de desfăşurare pentru „facilitarea" recuceririi Mosul, al doilea oraş ca mărime al ţării, de către forţele irakiene, a subliniat el.

Responsabilii Pentagonului au evocat deja dorinţa lor de a accelera antrenarea trupelor irakiene sau de a le oferi sprijin logistic pentru ofensivă.

Ei au menţionat de asemenea posibilitatea de a le furniza poduri provizorii pentru trecerea cursurilor de apă.

Pentagonul a dezvăluit de asemenea în această săptămână prezenţa în nordul Irakului a unei poziţii de artilerie cu 4 tunuri de 155 mm şi circa 200 de puşcaşi marini.

Pentagonul a desfăşurat în mod oficial 3.870 de soldaţi în Irak. Dar numărul real este mult mai mare, aproximativ 5.000 potrivit unor informaţii apărute în presă pe care generalul Dunford nu le-a negat vineri dimineaţă.

Consolidarea mijloacelor militare americane în Irak este un subiect sensibil pentru administraţia americană, în timp ce preşedintele Obama a promis să nu desfăşoare forţe terestre în Irak.