Marea Mediterană şi Marea Egee „au devenit un cimitir insaţiabil, o imagine a conştiinţei noastre insensibile şi amorţite", a afirmat papa, criticând închiderea frontierelor cu care se confruntă afluxul de migranţi şi solicitanţi de azil, în rugăciunea din Vinerea Mare a catolicilor.

El şi-a reînnoit apelul către ţările Uniunii Europene de a primi cu demnitate sutele de mii de solicitanţi de azil şi imigranţi.

Printre altele, papa a condamnat cu toată forţa pedofilia în rândul clerului care, „în loc să renunţe la ambiţii deşarte, îi privează pe nevinovaţi de demnitatea lor".

Papa a condamnat de asemenea „violenţa fără precedent" a militanţilor islamişti, din Africa, Orientul Mijlociu până în inima Europei, declarând că adepţii religiilor ce comit acte de fundamentalism şi terorism profanează numele lui Dumnezeu.

Măsurile de securitate au fost mai ridicate decât de obicei la tradiţionala Via Crucis (Drumul Crucii), procesiunea anuală la lumina lumânărilor în jurul Colosseumului din Roma, în urma atacurilor de la Bruxelles care au ucis cel puţin 31 de persoane. Întăriri de poliţie au sosit din alte oraşe italiene, potrivit unor surse din securitate, notează Reuters.