De asemenea, cercetătorii au determinat că virusul responsabil pentru epidemia din Brazilia este apropiat de tulpina suşă din Polinezia franceză. Două studii anterioare dataseră sosirea Zika în Brazilia în anul 2014 la Cupa Mondială de Fotbal desfăşurată în această ţară.

Epidemia afectează mai ales Brazilia, unde primul caz a fost detectat în luna mai a anului 2015.

Conform cercetătorilor, acest studiu ar trebui să ajute la o mai bună înţelegere a evoluţiei şi epidemiologiei Zika în America de Sud.

Genomurilor secvenţiate aparţin unui număr de 23 viruşi prelevaţi din Thailanda, Polinezia Franceză şi a alţi 20 de viruşi din America de Sud, dintre care nouă din Brazilia şi restul din Columbia, Martinica şi Guatemala.

„Am examinat deplasările umane la scară mare concentrându-ne asupra pasagerilor aerieni care au călătorit în Brazilia, din ţările care au avut cazuri de Zika din 2012", a declarat Oliver Pybus, profesor de biologie la Universitatea Oxford.

Începând cu sfârşitul anului 2012, numărul de persoane din aceste ţări care au călătorit în Brazilia a crescut cu 50%, a spus el.

Cu toate că tulpini ale virusului responsabil de apariţia focarului din Brazilia sunt apropiate de cele găsite în Polinezia franceză, este posibil, de asemenea, ca Zika să fi intrat separat în America de Sud, a mai spus specialistul.

„Pentru a înţelege istoria transmiterii acestui virus, avem nevoie de mai multe date cu privire la epidemiologia şi diversitatea genetică a tulpinilor din Asia de Sud-Est", a explicat sursa citată.

Pentru dr. Marcio Nunes de la Institutul 'Evandro Chagas' din Brazilia, „această secvenţiere a genomului Zika oferă o imagine mai clară a infecţiei din această ţară, dar avem nevoie urgentă de mai multe date genomice pentru a înţelege originile epidemiei, răspândirea sa geografică şi evoluţia virusului în America de Sud şi Brazilia".

Conform cercetătorilor, 80% din populaţia braziliană poate fi infectată cu Zika care se transmite în principal printr-o muşcătura de ţânţar, dar poate avea, de asemenea, şi transmitere sexuală.

Potrivit Ministerului brazilian al Sănătăţii, între 500 de mii şi 1,5 milioane de oameni au fost deja infectaţi în Brazilia în anul 2015 şi au existat aproximativ 4.000 de cazuri suspecte de microcefalie la nou-născuţi, între care 500 de cazuri aparent legate de virusul Zika, aminteşte agenţia France Presse.