„Este ultima noastră şansă”, a declarat Ismail Ould Cheikh Ahmed reporterilor în New York. "Războiul din Yemen trebuie să se sfârşească", a adăugat delegatul Naţiunilor Unite.

Au existat mai multe încercări de a ajunge la un acord în privinţa încheierii războiului din Yemen, unde a fost declanşată o criză umanitară, generând tensiuni între Arabia Saudită şi Iran.

O coaliţie coordonată de Arabia Saudită efectuează raiduri în Yemen de peste un an cu scopul de a preveni ca rebelii Houthi, aliaţi Iranului, şi forţele militare loiale fostului preşedinte yemenit Ali Abdullah Saleh să preia controlul asupra ţării.

Consiliul de Securitate al ONU a salutat anunţul de încetare a conflictului armat şi reluarea negocierilor de pace şi a îndemnat părţile combatante să „reducă violenţele imediat şi să se abţină de orice acţiuni care ar putea duce la amplificarea tensiunilor, pentru a pregăti demersul spre o încetare a conflictului armat din ţară”.

Ould Cheikh Ahmed a declarat că Arabia Saudită se angajează în totalitate să se asigure că următoarele negocieri vor avea loc şi ne susţine mai ales în privinţa încetării ostilităţilor.

Peste 6.000 de persoane, jumătate fiind civili, au murit de la lansarea campaniei militare a coaliţiei coordonate de Arabia Saudită în războiul din Yemen, al cărei scop este să-l readucă la putere pe actualul preşedinte yemenit Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Organizaţia Human Rights Watch a solicitat miercuri Statelor Unite, Franţei, Marii Britanii şi altor state să-şi suspende vânzările de armament către Arabia Saudită care organizează raiduri aeriene considerate ilegale de HRW.

Reţeaua teroristă Al-Qaida şi-a extins influenţa în Yemen, în condiţiile în care conducerea se concentrează pe confruntările cu rebelii Houthi.