Mandatul lui Kadârov, care conduce cu o mână de fier Cecenia din 2007, expiră la 5 aprilie, însă alegerile pentru un nou preşedinte cecen nu ar urma să aibă loc decât în septembrie.

„Ţinând cont de ce s-a făcut în ultimii ani pentru ceceni, am semnat astăzi un decret privind numirea dvs. în postul de lider interimar al Republicii Cecene”, a declarat Putin, în timpul unei întâlniri la Kremlin cu Ramzan Kadârov, transmisă în direct la televiziunea rusă.

Preşedintele rus şi-a exprimat „speranţa” că Ramzan Kadârov se va prezenta apoi la alegerile din septembrie şi că „poporul cecen va putea aprecia la justa valoare” ceea ce el a făcut pentru această regiune în ruine după două războaie sângeroase cu Moscova în anii 1990 şi 2000.

Ramzan Kadârov nu şi-a ascuns bucuria la anunţul reconfirmării în funcţie.

„Mulţumesc pentru încredere”, a spus el, promiţând că „va fi demn” de această numire.

Putin a făcut totuşi apel la o „coordonare mai strânsă” cu autorităţile federale în domeniul securităţii şi la „garantarea respectării legilor ruseşti în toate domeniile” în Cecenia.

Această reconfirmare survine pe fondul tensiunilor între, de o parte, opozanţii liberali, jurnaliştii independenţi şi apărătorii drepturilor omului şi, de cealaltă parte, Ramzan Kadârov, care îi acuză că sunt „duşmani ai poporului”.