Statul Islamic a ocupat fortăreaţa la 23 mai 2015 şi şi-a înălţat acolo drapelul. De atunci, jihadiştii controlau oraşul Palmira şi ruinele acestuia.

Fortăreaţa a fost construită de mameluci în secolul al 13-lea pe colina de lângă ruinele antice. Acest monument islamic a luat apoi denumirea de Fakhredine, numele emirului druzilor care controla oraşul în secolul al 16-lea.
Fortăreaţa şi ruinele antice din Palmira sunt incluse în Patrimoniul Mondial al Umanităţii UNESCO.

Directorul general al UNESCO, Irina Bokova, a salutat joi într-un comunicat ofensiva desfăşurată de armata siriană pentru a încerca să elibereze oraşul istoric Palmira de sub ocupaţia Statului Islamic, care a distrus acolo numeroase vestigii.

„În ultimul an, devastarea oraşului Palmira a fost simbolul purificării culturale care loveşte Orientul Mijlociu", a subliniat Irina Bokova, care a "salutat" preluarea controlului asupra sitului arheologic Palmira, "oraş martir înscris în patrimoniul mondial al UNESCO".

Această bătălie este capitală pentru regimul sirian întrucât recucerirea Palmirei i-ar permite să preia controlul asupra deşertului sirian şi să ajungă mai la est spre frontiera cu Irakul, controlată de jihadişti.
De când a ocupat vechiul oraş, Statul Islamic a distrus mai multe comori arheologice precum celebrul Arc de Triumf, templele Bel şi Baalshamin sau turnurile funerare, toate simboluri ale înfloririi acestui oraş în primele secole d.Ch.