Agenţia a precizat într-un comunicat că 333 de balene Minke au fost ucise în cursul expediţiei. Balenierele au plecat pe mare la sfârşitul lui 2015, după un an de suspendare, folosindu-se de o breşă din moratoriul mondial din 1986, care admite cercetarea letală asupra mamiferelor. Japonia pretinde că are în vedere scopuri ştiinţifice, dar nu a ascuns niciodată faptul că feluri de mâncare din carnea cetaceelor ajung în farfurii.

Arhipelagul nipon a fost nevoit să renunţe la sezonul 2014-2015 de capturare a balenelor după o decizie a Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) care, sesizată de Australia, a considerat că activitatea s-a transformat într-una cu scop comercial. De atunci Japonia a prezentat un nou program Comisiei Baleniere Internaţionale (CBI), care prevede capturarea a 3.996 de cetacee în Antarctica în 12 ani, adică 333 în fiecare sezon, faţă de circa 900 în precedentul program incriminat.

Echipajele de pe baleniere au desfăşurat simultan cercetări neletale, prelevând eşantioane de piele şi ataşând sisteme GPS pe animale, „pentru a le studia traseele de migraţie”, a declarat un membru al conducerii Agenţiei Pescuitului, Hiroyuki Morita.

Consumul de carne de balenă are o tradiţie îndelungată în Japonia, ţară de pescari în care cetaceele au fost vânate timp de multe secole. Industria balenieră a înregistrat un avânt deosebit după al Doilea Război Mondial, când trebuia hrănită populaţia înfometată a unei ţări înfrânte. Totuşi consumul acestei cărni albe sau roşii asemănătoare cu fileul de vită a scăzut pe măsură ce Japonia devenea una dintre cele mai bogate economii din lume.