Chiar din prima zi, Forumul a identificat un favorit al publicului, care în cuvinte simple a demonstrat necesitatea reformelor economice profunde în Rusia.

Discursul lui Vsevolod Yew, şeful comunităţii rurale Cikalovsk din Ţinutul Primorie, a provocat ovaţii, scrie site-ul postului de televiziune „Dojd”.

Discursul integral al lui Yew:

„În zona noastră există o aşezare, în jurul ei toate terenurile au fost cumpărate de persoane din afara localităţii, cu complicitatea autorităţilor locale. Şi localnicii au ajuns sa trăiască ca sub asediu.

Lor li se spune, nu ieşiţi din sat – terenul este proprietate privată, pădurea este arendată, nu aveţi voie pe islaz. Ei sunt forţaţi să-şi pască vacile pe timp de noapte. În curând, populaţia va ajunge în reală robie, aceasta este părerea mea. Spre asta se merge.

La început au vândut terenurile şi au împărţit pădurile. Apoi, în decurs de câţiva ani au distribuit credite către populaţie, indiferent de bonitate. Oamenii au ajuns datornici la bănci, la recuperatori. Iar apoi, bravii noştri deputaţi au început imediat să limiteze drepturile datornicilor: la călătorii în străinătate, la permise de conducere.

Următorul pas va fi să ne suspende drepturile electorale: eşti datornic la bancă, nu ai drept de vot. Iar apoi nu e mult când va veni şi legea care va autoriza vânzarea datornicilor. Mâine la noi ar putea înflori sclavia. Este uşor să conduci o ţară în care cea mai mare parte a populaţiei are drepturile suspendate.

Sunt pentru o schimbare a cursului economic al ţării. Pentru adoptarea Cartei Dezvoltării Rusiei. Pentru reducerea la minimum a tarifelor la energia electrică şi a preţurilor la combustibili, pentru renaşterea satelor. Funcţionarul, înainte să devina funcţionar, ar trebui să bată pământul cu piciorul, să lucreze o vreme în producţie, abia atunci vom avea legi şi hotărâri înţelepte, abia atunci vor avea respect pentru omul muncii şi nu se vor mai gândi că cartofii cresc în copaci.

Încă mai avem oamenii care trăiesc cu apa de la cişmea. Sau mai rău. La noi în sate, cea mai mare parte a apei este adusă cu cisterna. Oamenii folosesc 2-3 butoaie a câte 200 de litri fiecare, iar apa astfel stocata ajunge pentru câteva săptămâni. Oameni îşi fac baie o data pe săptămână. Ce secol e acesta?

Apa, electricitatea, gazul, benzina – toate să fie pentru oamenii din ţara noastră. Iar noi credeţi-ne, vom răspunde pe măsură, vom ridica economia ţării la o înălţime de neatins pentru întreaga lume”.