Un alt responsabil turc a afirmat că prima expulzare a lui El Bakraoui, în luna iulie, s-a bazat pe bănuiala poliţiei că el ar fi luptător militant străin, însă nicio infracţiune nu a fost comisă în Turcia, măsura fiind descrisă drept o „deportare administrativă".

Surse din cadrul preşedinţiei turce, respectiv al Ministerului de Externe de la Ankara, citate de Reuters şi CNN Turk, au anunţat miercuri că bărbatul arestat în oraşul Gaziantep din sudul Turciei în iunie 2015 şi expulzat apoi în Belgia, unde a fost unul dintre atentatorii kamikaze de marţi, este Ibrahim El Bakraoui.

Născut la Bruxelles la 9 octombrie 1986, Ibrahim El Bakraoui a fost identificat drept unul dintre autorii atentatelor de pe aeroportul internaţional din Bruxelles, în timp ce fratele său Khalid a fost atentatorul din staţia de metrou Maelbeek din Bruxelles.

Precizarea a survenit după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan declarase miercuri că unul dintre cei trei kamikaze din atentatul de marţi de pe aeroportul internaţional la Bruxelles a fost arestat în sudul Turciei, în oraşul Gaziantep, în iunie 2015 şi expulzat în Belgia, dar pus apoi în libertate de autorităţile acestei ţări.

Autorităţile belgiene nu au confirmat legăturile sale cu jihadiştii şi „l-au eliberat, în pofida avertizărilor noastre că era un luptător terorist străin", a adăugat Erdogan.