De asemenea, autorităţile braziliene din domeniu analizează încă 4.293 de cazuri suspecte şi au infirmat ale 1.471 de posibile cazuri.

Erupţia epidemiei de Zika şi legătura sa potenţială cu malformaţiile congenitale la nou născuţi a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să o declare drept stare de urgenţă la nivel internaţional în domeniul sănătăţii publice.

Brazilia a detectat în 2015 o creştere neobişnuită a malformaţiilor congenitale care afectează ireversibil creierul nou-născuţilor reducând dezvoltarea motorie şi intelectuală a copiilor. Situaţia a fost înregistrată în zona de nord-est a ţării, unde infecţia cu virusul Zika a avut anul trecut o largă răspândire.

Din totalul cazurilor de microcefalie, analizele de laborator au arătat ca mamele a 122 de copii cu această malformaţie congenitală au fost infectate cu virusul Zika, o cifră care se consideră că nu reprezintă într-o manieră adecvată totalitatea cazurilor legate de virus.

Ministerul Sănătăţii din această ţară consideră că a existat o infecţie cu Zika la cele mai multe mame care au avut ulterior copii diagnosticaţi cu microcefalie.

Brazilia, care are 1,5 milioane de cazuri de Zika, a tras semnalul de alarmă în octombrie 2015 odată cu apariţia unui număr neobişnuit de mare de cazuri de microcefalie. Până atunci, în această ţară de înregistrau anual, în medie, 150 de cazuri de microcefalie.