Arestarea lor survenită marţi a avut loc datorită cooperării dintre serviciile de informaţii turc şi german, au anunţat cotidianul turc Hürriyet şi canalul de informaţii CNN-Türk. Potrivit surselor citate, cei trei suspecţi, prezentaţi ca membri ai unei celule a grupării Statul Islamic (SI), intenţionau să atace interesele germane în Turcia.

Săptămâna trecută, Ambasada Germaniei la Ankara, consulatul general al Germaniei din Istanbul şi liceele germane din două oraşe turce au fost închise pe baza unor informaţii 'foarte credibile' care indicau risc de atacuri împotriva misiunilor germane, a declarat şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier. Autorităţile turce au criticat decizia Germaniei, apreciind că informaţiile nu erau justificate.

Aceste arestări survin în timp ce poliţia a lansat o operaţiune de urmărire pentru găsirea a trei turci care, potrivit media, ar fi primit ordin din partea SI să comită atentate în locuri publice, în special la Istanbul. Un kamikaze s-a aruncat în aer sâmbătă dimineaţă în centrul metropolei Istanbul, omorând patru turişti străini şi rănind 39 de persoane. Autorităţile l-au identificat pe kamikaze ca fiind Mehmet Oztürk, un turc prezentat ca având legături cu SI. Turcia se află de mai multe luni în stare de alertă sporită din cauza unei serii de atacuri atribuite jihadiştilor sau care au legătură cu recrudescenţa conflictului kurd.