„Câte alte persoane nevinovate mai trebuie să sufere din cauza acestor animale înainte ca UE să realizeze că politica şi răspunsul său la asemenea evenimente nu funcţionează?”, a acuzat Mike Hookem, purtătorul de cuvânt în probleme de apărare al partidului eurofob Ukip, într-un comunicat redactat de la Bruxelles.

„David Cameron afirmă că suntem mai în siguranţă în UE. Ei bine, eu mă aflu chiar în inima Europei şi locul nu mi se pare foarte sigur”, a adăugat reprezentantul partidului lui Nigel Farage, criticând principiul 'prea permisiv' al frontierelor deschise în interiorul spaţiului Schengen.

Comunicatul, difuzat pe reţelele de socializare, a fost criticat de numeroşi internauţi, care au cerut un pic de decenţă după atentatele care au cauzat moartea a peste 30 de persoane şi rănirea altor circa 300.

„Remarcile de acest gen nu sunt binevenite în situaţia de acum”, a criticat şi premierul David Cameron.

Alături de Ukip, mai mulţi cronicari ai presei de dreapta, favorabilă unui Brexit în timpul referendumului din 23 iunie, au fost acuzaţi de deturnarea atentatelor în avantajul lor.

„Bruxellesul, capitala de facto a UE, este de asemenea capitala jihadismului în Europa. Iar susţinătorii menţinerii (Marii Britanii în UE) îndrăznesc să spună că suntem mai în siguranţă în cadrul Europei!”, a notat pe Twitter Allison Pearson, cronicară la Daily Telegraph. Mesajul său a primit reacţii critice, însă a fost redistribuit de Nigel Farage, liderul Ukip.

Katie Hopkins, cronicară controversată la Daily Mail, a publicat la rândul său o serie de mesaje extrem de dure, legând atentatele de la Bruxelles de referendumul asupra Brexit.

„Toţi cei care au declarat că refugiaţii sunt bine veniţi, dacă aţi spus 'lăsaţi-i să intre' înseamnă că sunteţi responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat la Bruxelles”, a scris cea care anul trecut, într-un articol pentru The Sun, i-a comparat pe migranţi cu nişte 'gândaci'.

„Data viitoare, când veţi auzi pe cineva că suntem mai în siguranţă în UE, amintiţi-vă de Bruxelles”, a afirmat ea într-un alt tweet, la fel de criticat.