Patriarhul a amintit că, în timpurile moderne, omul şi drepturile sale au devenit criteriul universal al adevărului, „şi aşa a început exilului revoluţionar al lui Dumnezeu din viaţa umană, din viaţa societăţii”, iar această mişcare a apărut mai întâi în Europa de Vest, America, şi mai târziu în Rusia.

Conform capului Bisericii Ortodoxe Ruse, astăzi, „ideea de viaţă fără Dumnezeu este dezvoltată pe întreaga planetă”. În multe ţări „bogate”, spune el, se fac „eforturi legislative pentru a aproba dreptul fiecărei persoane de a alege, inclusiv a celor mai păcătoase persoane”.

„Astăzi este vorba despre o noua erezie globală, o nouă idolatrie, care îl smulge pe Dumnezeul din viaţa omului. Tocmai pentru a depăşi această erezie a timpului nostru, consecinţele căreia pot fi evenimente apocaliptice. Biserica trebuie să-si direcţioneze forţa apărării sale, a cuvintelor sale, a gândurilor sale”, susţine patriarhul rus.

Practic, patriarhul rus numeşte erezie ceea ce, în ultimii 500 de ani, omenirea a descris prin cuvântul „umanism”. Adică atunci când omul, viaţa lui, fericirea lui, drepturile sale sunt în mijlocul a tot ceea ce este cel mai important in lume.

Apelul capului Bisericii Ortodoxe Ruse de a renunţa la drepturile omului este relevant pentru modul in care Biserica rusa a ajuns un simplu aparat ideologic in slujba statului.