Viitorul Cubei „va fi decis de cubanezi", a insistat preşedintele SUA în a doua zi a vizitei sale istorice în capitala Cubei.

Cu toate acestea, a subliniat el, Washingtonul va continua să aibă cu autorităţile cubaneze "discuţii sincere" asupra subiectelor care deranjează.

„Am avut o discuţie bună pe teme de democraţie şi drepturi ale omului", a asigurat Obama, după o întâlnire cu omologul său cubanez Raul Castro la Palatul Revoluţiei din Havana, un simbol puternic al luptei împotriva „imperialismului american", notează France Presse.

„Sper că vizita mea aici arată modul în care suntem gata să începem un nou capitol în relaţiile cubano-americane", a insistat el.

Salutând „spiritul de deschidere" al omologului său cubanez, Obama a asistat, cu toate acestea, vizibil surprins, la răspunsurile mânioase ale acestuia din urmă când un jurnalist american l-a întrebat despre prizonierii politici.

„Există aici prizonieri politici? Daţi-mi lista imediat pentru a-i elibera... Daţi-mi numele... În cazul în care există, ei vor fi eliberaţi înainte de miezul nopţii", a asigurat Raul Castro, 84 de ani, vizibil iritat, în timpul unei conferinţe de presă alături de preşedintele american Barack Obama.

Câteva minute mai târziu, când un alt jurnalist a revenit la această temă, el a declarat:

„Acum eu sunt cel care vreau să pun o întrebare... cât de multe ţări respectă cele 61 de drepturi ale omului şi civice, care ţară le respectă pe toate, cunoaşteţi? Eu ştiu, niciuna! Unele respectă doar câteva, altele respectă altceva. Noi suntem între ele".

„"Cuba respectă 47, altele respectă mai multe şi altele mai puţine. Nu se poate politiza problema drepturilor omului, nu este corect", a spus el, adăugând: „Vedeţi un drept mai sacru decât dreptul la sănătate? Sunteţi de acord cu educaţia gratuită?".

„Consideraţi, de exemplu — şi acesta este ultimul exemplu pe care îl dau — credeţi că pentru aceeaşi muncă, un bărbat (ar trebui) să câştige mai mult decât o femeie, pentru că ea este femeie? Ei bine, în Cuba femeia câştigă la fel de mult ca un bărbat chiar dacă face aceeaşi muncă", a insistat preşedintele cubanez.

Conferinţa de presă s-a încheiat imediat după ce Raul Castro a dat mâna cu omologul său american.

Comisia cubaneză pentru drepturile omului, organizaţie interzisă dar tolerată de autorităţi, a anunţat, la sfârşitul anului 2015, 70 de deţinuţi din motive politice în Cuba, o cifră care nu a fost confirmată de marile organizaţii de apărare a drepturilor omului ca Amnesty International.

Duminică, marşul disidentelor „Femeile în alb" s-a soldat cu zeci de arestări, că câteva ore înainte de sosirea în Cuba a preşedintelui Obama.

Primul preşedinte al Statelor Unite care s-a dus în Cuba după 88 de ani, Barack Obama, care îşi încheie mandatul în ianuarie 2017, doreşte să profite de această vizită pentru a face ireversibil procesul de apropiere.