„Divergenţele dintre guvernele noastre de-a lungul acestor mulţi ani sunt reale şi extrem de importante (...) Am venit aici pentru a întinde poporului cubanez mâna prieteniei", a spus Obama, în prezenţa preşedintelui cubanez Raul Castro.

„Creo en el pueblo cubano!'', a mai afirmat el în spaniolă, reluând apoi în engleză: „Cred în poporul cubanez".

El a declarat de asemenea că toţi cubanezii trebuie să poată "să îşi exprime opiniile liber şi fără teamă'' şi nu ar trebui închişi pentru opiniile lor.

„Cred că cetăţenii trebuie să poată să îşi exprime opiniile liber şi fără teamă, să îşi critice guvernul şi să manifesteze în mod paşnic", a declarat Obama în acest discurs la prestigiosul teatru Alicia Alonso din Havana.

„Cred că alegătorii trebuie să poată să aleagă guvernul în scrutine libere şi democratice", a adăugat el.

Raul Castro, care a ascultat în căşti traducerea în spaniolă a discursului lui Obama, nu a schiţat nici cea mai mică reacţie în majoritatea timpului, însă a aplaudat atunci când Obama a cerut Congresului american să ridice embargoul şi când e evocat figura lui Nelson Mandela.

„Am spus clar că SUA nu au avut nici capacitatea, nici intenţia de a impune schimbări Cubei", a adăugat el, estimând că "schimbările care vor veni vor depind de poporul cubanez".

„Si se puede!", a spus în încheiere Obama făcând referire la faimosul său slogan ''Yes We Can!" ("Da, putem").

După această alocuţiune, Obama urmează să aibă o întâlnire cu un grup de disidenţi şi opozanţi cubanezi la Ambasada SUA.

Apoi, înainte de a pleca spre Argentina, preşedintele american va asista la un meci de baseball între echipa Tampa Bay Rays şi echipa naţională a Cubei.