Este vorba si despre retragerea SUA din treburile europene, mai ales din „afacerile” NATO in Europa, despre abandonarea Ucrainei in grija Germaniei si „altor vecini interesaţi” de tara. Reducerea aportului SUA la bugetul NATO, retragerea din Pacific si a sprijinului aliaţilor asiatici (Coreea de Sud) etc.

Cele mai citate discursuri ale lui Trump in presa rusa:

„Sunt încrezător că noi trăim acum într-o lume diferită, şi nu cred că ar trebui să ne mai angajam in consolidarea altor state. În mod evident, acest lucru nu funcţionează. Avem o datorie de 19 bilioane $. Noi trăim într-un balon care, dacă va exploda, toţi vom avea de suferit”, declara Trump în recentul sau interviu, acordat The Washington Post.

El a menţionat că sunt inutile mai ales eforturile SUA în Orientul Mijlociu.

„Noi construim o şcoala în Irak şi ei o arunca in aer. Construim o alta, şi ei o arunca in aer din nou. Ridicam o şcoală de trei ori, dar nu putem construi o şcoală normală in Brooklyn. Nu avem bani pentru educaţie, deoarece nu putem construi la noi in tara. Când va veni timpul sa spunem că „Este timpul sa avem grija de propria tara?”. Înţeleg că există şi o lume exterioară, dar în acelaşi timp, ţara noastră se dezintegrează în bucăţi uriaşe”– a spus miliardarul.

O altă problemă potrivit lui Trump este faptul că Washingtonul acordă prea multă importanţă participării sale la NATO, în timp ce aliaţii de bloc nu fac nimic.

Să-i lăsăm pe nemţi să se ocupe

Ca exemplu Trump a citat situaţia din Ucraina.

„Ucraina este o ţară de care ar trebui să ne facem griji mai puţin decât pentru orice altă ţară din NATO, dar responsabilitatea dintr-un motiv oarecare este pe umerii noştri. De ce nu se ocupa Germania in numele NATO de provocările din Ucraina. De ce ţările care se află în imediata apropiere de ea nu fac nimic? De ce noi ar trebui să fim cei care conduc lumea la un nou război mondial cu Rusia? „ – a spus politicianul.

Potrivit lui, participarea SUA la NATO ar trebui redusa rapid în următorii ani. Pur şi simplu nu ne mai permitem să facem acest lucru, NATO ne costă o avere. Si da, noi apărăm Europa cu ajutorul NATO, dar cheltuim o mulţime de bani”.

El a pus la îndoială, de asemenea, necesitatea sprijinului pe scară largă pentru Coreea de Sud.

„Coreea de Sud este o ţară industrială foarte bogată, bine dezvoltata, dar pentru un motiv oarecare nu primim înapoi pe măsura eforturilor noastre. In mod constant trimitem nave, avioane, facem jocuri de război, dar în schimb primim doar firimituri în comparaţie cu ceea ce am merita„, – a spus Trump.

Miliardarul şi-a exprimat opinia şi că SUA nu ar trebui să se agaţe de influenţa lor în regiunea Pacificului.