Cine este Nadia Savcenko?

Născută la Kiev în 1981, Nadia Savcenko este considerată în Ucraina drept simbol al luptei împotriva separatiştilor din estul ţării sprijiniţi de Rusia. Ea a fost luată prizonieră în urmă cu doi ani iar cazul ei a căpătat de atunci rezonanţă internaţională. Savcenko era pilot pe un elicopter militar şi una din puţinele femei din armata ucraineană.

Savcenko a luptat în batalionul de voluntari "Aidar" la începutul conflictului cu separatiştii pro-ruşi, în primăvara lui 2014. Ea şi-a pierdut încrederea în comandoul ucrainean şi anunţase că vrea să părăsească armata. La scurt timp după aceea, a fost prinsă de ruşi.

Acuzaţiile justiţiei ruseşti


Condamnată pentru complicitate la omor

Ea a fost prinsă de rebeli lângă graniţa cu Rusia la 17 iunie 2014. S-a anunţat apoi că Savcenko se află în arest preventiv. Autorităţile ruse o acuză de omor şi complicitate la omor. Ea ar fi coordonat un atac al armatei ucrainene soldat cu moartea a doi jurnalişti ruşi. Procuratura cere o pedeapsă de 23 de ani de închisoare pentru Savcenko. Ea respinge toate acuzaţiile.

Deţinut politic

Circumstanţele arestării sale sunt controversate. Femeia de 34 de ani susţine că a fost răpită şi dusă din estul Ucrainei în Rusia. Procurorii ruşi o acuză, dimpotrivă, că a încercat să intre ilegal în Rusia deghizată în refugiat. Aceasta ar fi a treia acuzaţie - intrare ilegală pe teritoriul rus. Faimoasa organizaţie rusă pentru drepturile omului Memorial o consideră pe Savcenko deţinut politic. Şi unii politicieni occidentali ar fi declarat că procesul acesteia ar fi o farsă judiciară.

Un proces departe de Moscova

Procesul are loc într-un orăşel din sudul Rusiei, Doneţk, nu departe de frontiera ucraineană. Activistul rus pentru drepturile omului Lev Ponomariov crede că autorităţile ruse au plănuit intenţionat acest loc pentru proces, pentru a îngreuna accesul presei internaţionale. Apărarea a cerut mutarea procesului la Moscova, ceea ce nu s-a întâmplat.

Politiciană la Strasbourg

Deşi Savcenko era deja prizonieră, ea a devenit în Ucraina politiciană. La alegerile anticipate din toamna lui 2014, ea a fost prima pe lista de candidaţi a Partidului Patriei, al fostei şefe de guvern Iulia Timoşenko. Savcenko a fost aleasă apoi deputată în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg. Ea s-ar bucura astfel de imunitate juridică. Dar Rusia nu are nicio intenţie să ţină cont de aceste aspecte.

Susţinere internaţională

Organizaţiile internaţionale, printre care UE, au susţinut-o mereu pe soldata ucraineană. Şi guvernul german a cerut eliberarea ei. Preşedintele american Barack Obama a făcut o solicitare similară într-o discuţie telefonică cu omologul său rus, Vladimir Putin.


Solidaritate la Kiev pentru femeia considerată eroină

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a afirmat însă că aceste apeluri ar fi imixtiuni în activitatea justiţiei. Ele au fost respinse. Peste 270 de intelectuali din lumea întreagă au semnat o petiţie în care solicitau "paşi decisivi în direcţia eliberării imediate şi necondiţionate a Nadiei Savcenko".

Greva foamei

Savcenko a făcut de mai multe ori greva foamei în cei doi ani de detenţie. Ultima oară, chiar înaintea citirii verdictului. Mai mulţi politicieni occidentali s-au declarat îngrijoraţi de starea sănătăţii ei. Savcenko a declarat la finalul procesului că nu va recunoaşte nici instanţa, nici sentinţa pronunţată. Ea a descris Rusia drept o ţară "cu un regim totalitar". Savcenko ameninţă că va continua greva foamei: "Rusia va trebui să mă trimită oricum înapoi în Ucraina, vie sau moartă."

Speranţă într-un schimb de prizonieri

Mulţi speră în Ucraina că Savcenko va fi eliberată, printr-un schimb de prizonieri. Guvernul de la Kiev susţine că acest caz ar face obiectul Acordului de la Minsk, ceea ce Rusia contestă. Aceste înţelegeri prevăd schimburi de prizonieri între Ucraina şi rebelii pro-ruşi.

Drept candidaţi pentru acest schimb au fost menţionaţi doi militari ruşi capturaţi în estul Ucrainei. Aceştia sunt judecaţi în prezent la Kiev pentru terorism. De la Kremlin ar fi venit semnale că un astfel de schimb ar fi posibil. Nu se ştie deocamdată nimic clar. Dacă Moscova va refuza schimbul de prizonieri, Ucraina va înainta UE şi SUA o aşa-numită "listă Savcenko". Pe aceasta ar urma să se afle zeci de politicieni şi funcţionari ruşi, care vor suferi apoi sancţiuni de genul interdicţiilor de călătorie şi blocării conturilor bancare.