Cei 25 de agenţi vor fi repartizaţi în Chios, Lesbos, Samos, Leros şi Kos, principalele porţi de intrare a migranţilor în Europa provenind de pe ţărmurile Turciei, potrivit unui comunicat al serviciului. 

Televiziunea publică elenă Ert a indicat la rândul său că opt funcţionari turci au sosit deja luni în Lesbos, în timp ce media turce relatau despre prezenţa a cinci agenţi în Chios. 

Schimbul de observatori, cu trimiterea paralelă a unor greci pe coastele turceşti, este prevăzut în acordul UE-Turcia, încheiat vinerea trecută la Bruxelles. Conform acordului, migranţii ilegali, inclusiv solicitanţi de azil sub anumite condiţii, sosiţi în insulele greceşti începând din 20 martie, vor fi trimişi înapoi în Turcia. 

Din partea greacă, cinci poliţişti vor fi trimişi într-o primă etapă către porturi turceşti, inclusiv doi în Cesme şi trei în Dikeli, potrivit sursei. 

Schimbul de observatori între Grecia şi Turcia este ''un program-pilot'', se afirmă în comunicat, precizând că Grecia prevede trimiterea în curând a unor poliţişti suplimentari în porturile turceşti unde vor fi duşi migranţii întorşi din Grecia. 

Miercuri, la Ankara, va avea loc o reuniune de experţi europeni şi turci pentru a întocmi lista cu porturi turceşti pentru returnarea migranţilor, se mai spune în comunicat.