Agenţiile internaţionale de presă, inclusiv agenţiile oficiale ruse TASS şi RIA Novosti, au informat că Nadia Savcenko, pilot de elicopter, în vârstă de 34 de ani, a fost găsită vinovată de moartea a doi jurnalişti în vara anului 2014 în zona de conflict din Donbas.

Potrivit actului de acuzare, Nadia Savcenko ar fi furnizat armatei ucrainene în 17 iunie 2014 informaţii despre poziţia lui Anton Voloşin şi Igor Korneliuk, ucişi ulterior de un tir de mortier în estul separatist al Ucrainei.

Nikolai Polozov, unul din avocaţii acesteia, a precizat pentru agenţiile ucrainene de presă că informaţia potrivit căreia Nadia Savcenko a fost găsită deja vinovată de moartea celor doi jurnalişti nu corespunde întru totul realităţii, întrucât tribunalul abia a început luni lectura poziţiei acuzării.

„Urmează apoi poziţia apărării, examinarea probelor şi abia apoi sentinţa', a indicat avocatul, potrivit Ukrainskaia Pravda. Conform legislaţiei ruse, Savcenko riscă 23 de ani de închisoare pentru presupusa crimă.

Cu toate acestea, după cum a relatat anterior chiar agenţia de presă ucraineană Unian, citând portalul rusesc RBC, lectura verdictului în cazul Nadiei Savcenko a început la ora locală 11:00. Aproape imediat completul din trei judecători a recunoscut-o vinovată pe femeia pilot ucraineană de moartea celor doi jurnalişti ruşi şi de intrare ilegală pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Reprezentanţii a 13 misiuni diplomatice străine nu au fost lăsaţi să asiste la şedinţa tribunalului din Doneţk, mic orăşel rusesc de la frontiera cu Ucraina, conform Unian.

La informaţia difuzată de agenţiile internaţionale de presă privind condamnarea Nadiei Savcenko a reacţionat deja Berlinul, care a declarat că această sentinţă 'contravine principiilor statului de drept', potrivit AFP.

„Condamnarea pronunţată astăzi împotriva d-nei Savcenko este rezultatul unui proces care, având în vedere tot ce ştim, contravine principiilor statului de drept”, a indicat purtătoarea de cuvânt a Ministerului german de Externe, Sawsan Chebli.