„În calitate de ţară candidată la aderarea la UE, Albania şi-a demonstrat deja hotărârea de a evita efectele nedorite ale crizei migraţiei'', a declarat ministrul albanez de externe, Ditmir Bushati, la încheierea unei întâlniri cu omologul său grec, Nikos Kotzias. 

Bushati a reamintit că Albania, ţară limitrofă Greciei ce ar putea constitui o alternativă tentantă pentru migranţi după închiderea frontierei macedonene, a cerut în urmă cu o săptămână sprijinul Italiei pentru a întări controlul frontierelor sale. Peste 50.000 de persoane se află blocate în Grecia în prezent. 

Între Albania şi Italia a fost introdus recent un plan de cooperare pentru a reacţiona în cazul unei eventuale sosiri masive de migranţi. Potrivit media din Grecia, frontiera greco-albaneză este în prezent păzită de poliţişti italieni şi albanezi. 

Vineri, comisarul european pentru afaceri interne şi migraţie, Dimitris Avramopulos, a mers la Tirana şi i-a promis un ajutor Albaniei în cazul în care ea va deveni ţinta unui aflux de migranţi.