Guvernul tibetan în exil, care nu este recunoscut de nicio ţară, exercită o puternică influenţă în rândul celor aproximativ 85.000 de tibetani care trăiesc în întreaga lume, dar concentraţi în principal în India, Nepal şi Bhutan.

Cozi s-au format la nouă secţii de votare în Dharamsala, a declarat telefonic pentru DPA Tenzin Norbu, un oficial electoral de rang înalt.

Tibetanii din Statele Unite, Europa, Rusia, Africa de Sud, Japonia şi Australia votează, de asemenea, pentru a-şi alege un premier şi pe cei 45 de membri ai Parlamentului, a precizat Norbu.

Actualul şef al Guvernului tibetan, Lobsang Sangay, în vârstă de 47 de ani, care a studiat la Harvard, candidează împotriva lui Penpa Tsering, preşedintele Parlamentului tibetan în exil din 2006.

Rezultatele scrutinelor urmează să fie anunţate pe 27 aprilie.

Dalai Lama, care s-a retras în 2011 din funcţia de lider politic al tibetanilor în exil, nu are drept de vot, a precizat Norbu.

Sangay a preluat responsabilităţile politice, după ce a obţinut o victorie în primele alegeri, organizate în 2011.

Dalai Lama şi zeci de mii de tibetani trăiesc în exil după ce liderul spiritual a fost nevoit să fugă în India, în 1959, în urma eşecului unei revolte faţă de dominaţia chineză.