„Turcia a fost încă o dată victima unui îngrozitor atac terorist. Ne reafirmăm sprijinul pentru aliatul nostru din NATO şi partener", a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Ned Price, fără a preciza identitatea celor doi americani, în timp ce Ankara a vorbit despre patru morţi, trei israelieni şi un iranian.

Casa Albă nu a precizat dacă cei doi americani erau persoane cu dublă cetăţenie sau dacă bilanţul morţilor a crescut.

Conform bilanţului oficial al autorităţilor turce, alte 36 de persoane au fost rănite în atac, printre care alţi israelieni, doi irlandezi, un islandez, un iranian, un german şi un cetăţean din Dubai.

Atentatul de sâmbătă este cel mai recent dintr-o serie fără precedent de atacuri mortale care au lovit Turcia începând de vara trecută.

În urmă cu doar şase zile, un atentat revendicat de un grup kurd a făcut 35 de morţi la Ankara.

Atentatul de sâmbătă de la Istanbul nu a fost încă revendicat. Însă, conform presei apropiate de guvernul islamo-conservator turc, autorul atacului a fost identificat ca fiind Savas Yildiz, 33 de ani, un turc prezentat drept un combatant al grupării Stat Islamic (SI). Această informaţie nu a fost confirmată deocamdată de o sursă oficială.