Un colectiv al organizaţiilor de activişti salută venirea liderului administraţiei americane, aşteptat duminică în Cuba pentru o vizită istorică de trei zile, între 20 şi 22 martie, ca "un nou pas înainte" în procesul de normalizare între Washington şi Havana, început în decembrie 2014.

În documentul lor, disidenţii au declarat că speră ca venirea preşedintelui Statelor Unite va contribui la „o schimbare radicală" în „comportamentul autorităţilor" în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului.

Această schimbare de atitudine a guvernului preşedintelui Raul Castro ar trebui, în opinia lor, să înceapă prin "încetarea represiunii şi a folosirii violenţei fizice împotriva tuturor activiştilor politici şi ai pentru drepturile omului".

Vizita lui Barack Obama în Cuba, prima a unui preşedinte al Statelor Unite după Calvin Coolidge în 1928, este „o oportunitate pentru ca întreaga clasă politică guvernantă din Cuba să înţeleagă că nu mai este loc pentru filosofia „fortăreţei asediate” care califică orice disident ca trădător", a subliniat documentul.

Barack Obama are prevăzută o întâlnire cu disidenţii marţi, una din ultimele activităţi de pe agenda sa în Cuba, înainte de a pleca în Argentina.

Potrivit unei scrisori publicate săptămâna trecută, preşedintele american a promis organizaţiei Doamnelor în Alb, formată din soţii ale foştilor deţinuţi politici cubanezi, că va vorbi direct cu Raul Castro despre obstacolele care există în Cuba pentru exercitarea deplină a libertăţilor civile.

Asociaţia Doamnelor în Alb este ilegală, iar membrele sale denunţă frecvent arestări şi alte acţiuni ale poliţiei vizând să împiedice desfăşurarea activităţilor acesteia.

La rândul său, puterea neagă că există prizonieri politici în Cuba şi declară că arestarea disidenţilor este consecinţa unor delicte penale.

Şeful diplomaţiei cubaneze, Bruno Rodriguez, a declarat că Havana nu va negocia cu Washingtonul nicio schimbare a politicii sale în consecinţa vizitei efectuate de preşedintele Barack Obama.