"Sunt încrezător că această iniţiativă inovatoare ne va întări sistemele de apărare cibernetică şi, în cele din urmă, ne va consolida securitatea naţională", a declarat ministrul Apărării, Ashton Carter, în comunicatul de prezentare a programului.

Potrivit unui oficial de rang înalt de la Pentagon, mii de participanţi sunt aşteptaţi să se înscrie în competiţie. Detaliile şi regulamentul concursului sunt în curs de elaborare, dar acesta ar putea fi dotat cu premii în bani, afirmă organizatorii.

Pentagonul a testat mult timp securitatea reţelelor sale informatice cu ajutorul aşa-numitelor "echipe roşii" ("red teams") interne, dar iniţiativa anunţată va deschide măcar o parte din această vastă reţea provocărilor de securitate dinspre sectorul privat şi cel academic.
Participanţii trebuie să fie cetăţeni americani, să se înregistreze în competiţie şi să se supună unor verificări înainte de a avea acces la un sistem prestabilit de interfaţă publică.

Conform Pentagonului, alte reţele mai sensibile ori programe de înarmare esenţiale nu vor fi incluse în program, cel puţin iniţial.
Programul este condus de Serviciul de Apărare Digitală (Defense Digital Service, DSS), înfiinţat în noiembrie 2015 în scopul de a coopta experţi din industria IT americană pentru proiecte de scurtă durată ale Pentagonului.