„Rusia şi regimul Assad transforma în mod deliberat migraţia într-o armă, încercând să suprime instituţiile europene şi să spargă puterea de decizie a Europei”, – a declarat Breedlove, potrivit The Telegraph.

Comandantul forţelor NATO din Europa a mai declarat că forţele lui Assad şi armata rusă folosesc pe larg arme „imprecise” în Siria. „Nu pot găsi nicio explicaţie pentru acest lucru, cu excepţia dorinţei de a-i forţa pe refugiaţi să-şi părăsească casele”, – a spus generalul.

Potrivit datelor ONU, în ianuarie şi februarie a acestui an, în Europa au venit aproximativ 131 de mii de refugiaţi. Datale Frontex arata ca este vorba despre o depăşire de 30 de ori a numărul de refugiaţi sosiţi în aceeaşi perioadă a anului precedent.

În timpul audierii Breedlove a atras atenţia asupra faptului că încercările din ultimele două decenii  de a construi parteneriate cu Rusia nu au dus la succes. „Rusia a ales calea inamicului şi o ameninţare pe termen lung pentru SUA şi a aliaţilor şi partenerii noştri europeni”, – a declarat comandantul suprem al forţelor NATO din Europa.