În ciuda cererilor pentru desfăşurare făcute de comandantul german al grupului maritim al NATO trimis în Marea Egee după adoptarea săptămâna trecută a mandatului operaţiunii Alianţei, din care face parte Turcia, turcii au refuzat în weekend ca navele să intre în apele lor teritoriale, a declarat o sursă diplomatică pentru France Presse. Această informaţie a fost confirmată de un alt diplomat. 

„Mandatul a clarificat lucrurile un pic, dar nu problema intrării în apele teritoriale turceşti”, a comentat această sursă. 

Autorităţile turce au solicitat comandantului german, contraamiralul Jörg Klein, să se ducă la Ankara pentru a stabili zona de desfăşurare, a precizat sursa diplomatică. 

„Acum se negociază între germani şi turci”, a adăugat ea, în timp ce flota NATO deja prezentă în Marea Egee este comandată de o navă germană. 

Mai mult decât atât, în ciuda asigurărilor de la oficiali germani şi greci în legătură cu acest subiect, se observă o lipsă de entuziasm din partea Turciei pentru a lua refugiaţii salvaţi de navele NATO în cadrul operaţiunii, a remarcat această sursă. 

Proiectul acestei misiuni de supraveghere frontaliere, o premieră pentru NATO care până acum a refuzat să se implice direct în cea mai gravă criză migratorie în Europa din 1945, a fost prezentat de cancelarul german Angela Merkel şi prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu după o întâlnire la Ankara pe 8 februarie, aminteşte AFP. 

Trei zile mai târziu, cei 28 de miniştri ai apărării din cadrul Alianţei atlantice au dat undă verde pentru a începe pregătirile operaţiunii şi trimiterea unei flotile de trei nave în zonă.