„Ţara cu cea mai mare influenţă asupra Coreii de Nord este, de foarte departe prin relaţiile sale economice, apropierea sa geografică - China”, a declarat secretarul american al apărării, Ashton Carter. „Preşedintele Obama a presat guvernul chinez să intre în joc şi să-i facă pe nord-coreeni să renunţe la provocările lor”, a spus Carter.

Coreea de Nord a efectuat vineri două teste balistice cu rachete cu rază medie de acţiune, într-un context marcat de tensiuni militare crescânde, după cel de-al patrulea test nuclear al Phenianului, efectuat în ianuarie.

În ultimele 15 zile, regimul nord-coreean a ameninţat cu lovituri nucleare Coreea de Sud şi SUA, care efectuează în acest moment exerciţii militare comune la scară largă.

Pe plan militar, răspunsul pe care SUA îl dau escaladării nord-coreene este sporirea descurajării, a subliniat Carter. „Facem în fiecare zi lucruri pentru a întări descurajarea”, consolidând în special instrumentele de apărare antirachetă, „pentru a apăra trupele noastre, Coreea de Sud şi Japonia”.

„Suntem în curs de analizare a rezultatelor acestor lansări” de rachete nord-coreene, a mai spus el.

Rachetele trase de nord-coreeni ar fi modele Rodong cu rază medie de acţiune, lansate de pe dispozitive de lansare mobile. Cea mai recentă lansare de acest tip de rachetă datează din martie 2014.

Dacă Phenianul dispune de un mic arsenal de arme nucleare, capacitatea de a le orienta spre o ţintă fixată face obiectul unor dezbateri.

Departamentul de Stat american a îndemnat Phenianul să se abţină de la orice gest susceptibil să „agraveze şi mai mult tensiunile”.

Premierul nipon Shinzo Abe a condamnat aceste tiruri, adăugând că Tokyo va coopera cu SUA şi Coreea de Sud pentru a decide demersul care trebuie urmat.

SUA şi Coreea de Sud au demarat discuţii pentru desfăşurarea în peninsulă a unui scut antirachetă THAAD (Terminal High Altitudine Area Defence System), pe care Beijingul nu vrea să-l vadă atât de aproape de teritoriul său, comentează AFP.