„Pentru noi, pentru Turcia, problema refugiaţilor nu este o chestiune de tocmeală, ci o chestiune de valori umane, precum şi de valori europene", a afirmat premierul turc în faţa jurnaliştilor. 

„Turcia a primit 2,7 milioane de refugiaţi fără niciun ajutor semnificativ de la nimeni", a insistat el, chiar înainte de întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi premierul olandez, Mark Rutte, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene. 

„Astăzi, doresc să subliniez de asemenea faptul că Turcia va continua politica sa (de primire a refugiaţilor) dintr-o perspectivă umanitară", a adăugat şeful guvernului de la Ankara. 

„UE şi Turcia au acelaşi scop: de a ajuta refugiaţii sirieni (...) Astăzi noi vom continua consultările cu liderii europeni şi sunt sigur că ne vom atinge obiectivul de a-i ajuta pe refugiaţi, precum şi de a aprofunda relaţiile dintre noi", a spus în continuare el. 

„Sper că va fi posibil să ne întâlnim pe un teren comun cu UE. Sunt optimist în această privinţă", a mai adăugat Davutoglu, citat de Reuters. 

Liderii UE urmau să prezinte vineri dimineaţă Turciei "poziţia lor comună", stabilită în cursul nopţii după negocieri laborioase pentru a încheia în cele din urmă acordul destinat să limiteze afluxul de migranţi spre Europa.