Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat rezoluţia de instituire de acestei zile la 21 decembrie 2012, încurajând toate statele membre să organizeze activităţi pentru promovarea rolului pădurilor şi pentru protejarea acestora. De regulă, aceste activităţi includ campanii de plantare a arborilor, festivaluri, expoziţii, dar şi reuniuni pe această temă.

Forumul Naţiunilor Unite pentru Păduri (UNFF) a fost desemnat de către Adunarea Generală ONU pentru a facilita marcarea Zilei internaţionale a pădurilor, în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cu guvernele, cu organizaţiile internaţionale şi regionale, precum şi cu părţile interesate, inclusiv cu societăţile civile.

Omenirea nu şi-a pus problema rolului pădurii în mod ştiinţific decât foarte târziu, începând cu secolul al XIX-lea, ca urmare a modificărilor socio-economice ce au determinat o creştere importantă în utilizarea şi exploatarea lemnului.

Tema de anul acesta aduce în prim plan „Pădurile şi schimbările climatice''. Pădurile reprezintă cele mai diverse ecosisteme biologice de pe suprafaţa terestră, găzduind peste 80% din speciile terestre de animale, plante şi insecte. Ele joacă un rol-cheie în lupta noastră de adaptare la schimbările climatice şi de diminuare a acestora şi contribuie la menţinerea echilibrului de oxigen, dioxid de carbon şi umiditate din aer. Totuşi, în ciuda tuturor acestor beneficii ecologice, economice, sociale şi medicale, distrugem o mare parte a pădurilor de care avem nevoie pentru a supravieţui. Defrişările la nivel mondial continuă într-un ritm alarmant, 13 milioane de hectare de pădure fiind distruse anual. Acestea provoacă între 12 şi 20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, care duc la schimbările climatice.

Anul acesta, cu prilejul Zilei internaţionale a pădurilor, vor fi organizate o serie de campanii de plantare a arborilor, galerii artistice, de pictură, fotografie şi prezentări de filme, cât şi alte evenimente pe această tematică organizate la nivel naţional sau comunitar.

În mesajul său cu prilejul sărbătoririi ediţiei din 2015 a Zilei internaţionale a pădurilor, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, declara că pentru a construi un viitor durabil, rezistent la schimbările climatice, trebuie să investim în păduri. Aceasta necesită implicare politică la cel mai înalt nivel, proiecte inteligente, susţinere legislativă, parteneriate inovatoare şi finanţare''.

În Moldova tradiţional şi în acest an, Agenţia „Moldsilva" elaborează un plan de acţiuni ce include organizarea la nivel naţional şi local, a unui şir de activităţi de promovare şi celebrare a “Zilei Internaţionale a Pădurilor”.

 Astfel în perioada 21-25 martie, se va desfăşura campania de informare şi mediatizare, pentru a încuraja participarea societăţii civile, mass-media, ong-uri de mediu la acţiuni de plantare, protejarea resurselor forestiere, dar şi conştientizare a importanţei pădurilor ca element indispensabil pentru viaţă care oferă aer curat şi apă, contribuie la minimalizarea schimbărilor climatice.