„Încurajăm cu toată puterea guvernul nord—coreean să îl graţieze (...) şi să îi acorde eliberarea imediată", a declarat purtătorul de cuvânt al executivului american, Josh Earnest.

„Este din ce în ce mai clar că guvernul nord-coreean utilizează aceşti cetăţeni americani ca pioni cu motivaţii pur politice", a adăugat el, reamintind că Departamentul de Stat recomandă să se evite deplasările în această ţară.

Condamnarea lui Otto Warmbier, 21 de ani, student al Universităţii din Virginia, a fost pronunţată de Curtea Supremă a Coreii de Nord, potrivit agenţiei oficiale de presă KCNA.

Tânărul a fost arestat în ianuarie în timp ce se pregătea să părăsească ţara. Ulterior, el a mărturisit că a furat un banner inscripţionat cu un slogan politic, într-o zonă rezervată pentru personalul hotelului din Phenian unde era cazat în cadrul unei vizite organizate.

„Motivul pentru care a fost reţinut şi închis nu ar duce la arestare în Statele Unite sau în majoritatea ţărilor lumii", a subliniat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Statele Unite nu au relaţii diplomatice sau consulare cu Coreea de Nord.