Suspecţii, trei bărbaţi şi o femeie monitorizaţi pentru radicalizare, au fost reţinuţi dimineaţă în două cartiere pariziene şi într-o suburbie din nordul capitalei, potrivit unor surse poliţieneşti şi judiciare. Acestea sunt în prezent interogate la sediul Serviciului de informaţii interne (DGSI) din apropiere de Paris. Reţinerea lor se poate prelungi până la 96 de ore.

Cei patru au fost arestaţi în urma unei anchete deschise de parchetul din Paris la 17 februarie şi încredinţată apoi DGSI, conform unei surse judiciare.

Una dintre aceste persoane era cunoscută autorităţilor franceze din cauza unei condamnări anterioare şi se credea că are legături cu membri ai grupării Stat Islamic din Siria, a declarat ministrul de interne Bernard Cazeneuve.

Cazeneuve a precizat că în prezent se efectuează verificări şi a avertizat că suspiciunile nu trebuie considerate un 'complot iminent', adăugând că ţara rămâne în stare de alertă şi că reţinerile sunt frecvente.

De la începutul lui 2016 au avut loc 74 de arestări similare, a spus Cazeneuve. „Deci a existat o creştere semnificativă în activitatea forţelor noastre de securitate”, a adăugat el.

Parchetul nu a analizat încă materialul confiscat cu prilejul reţinerilor, a spus purtătorul de cuvânt. Potrivit postului BFM-TV, în timpul operaţiunii nu s-au descoperit arme.

Preşedintele francez Francois Hollande a confirmat arestările răspunzând unei întrebări din partea presei la un târg de carte. „Ministrul de interne va furniza mai multe informaţii în curând. Ceea ce pot să spun este că nivelul de ameninţare rămâne foarte mare”, a afirmat Hollande.

„Deci trebuie să avem cea mai mare vigilenţă şi să luăm cele mai bune măsuri pentru a proteja poporul francez”, a adăugat el.

În Franţa s-a instituit stare de urgenţă după atacurile de la Paris de la 13 noiembrie anul trecut soldate cu 130 de morţi.