„Suntem îngrijoraţi de faptul că unele dintre aceste familii care au fugit se află în zone foarte apropiate de linia frontului”, a anunţat coordonatoarea umanitară a ONU în Irak, Lise Grande.

Potrivit ONU, organizaţii umanitare furnizează apă, hrană şi truse de igienă persoanelor refugiate, însă în unele zone afectate accesul personalului umanitar este dificil.

După ce au cucerit la sfârşitul lui decembrie din mâinile jihadiştilor oraşul Ramadi, capitala provinciei sunite Al-Anbar (vest), forţele irakiene încearcă acum să traverseze valea Eufrat spre Hit.

„Clinicile mobile au efectuat 1.300 de consultaţii doar în primele două zile”, a subliniat Grande, insistând asupra urgenţei situaţiei.

Conform datelor ONU, 53.000 de persoane şi-au abandonat deja locuinţele în provincia Al-Anbar în acest an, înaintea ultimului val de migraţie din regiunea Hit.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a precizat că 44% dintre cei 3,3 milioane de refugiaţi din Irak din 2014 erau originari din această vastă provincie vestică.

„Aceasta este o provocare pentru guvernul irakian” pentru a lua în grijă aceste persoane care trebuie să fie găzduite, alimentate şi protejate, a declarat miercuri colonelul Steve Warren, purtătorul de cuvânt al coaliţiei conduse de SUA care luptă din vara lui 2014 împotriva grupării SI în Irak şi Siria.

Forţele coaliţiei „fac tot ce pot” pentru a ajuta guvernul irakian, la fel ca şi organizaţiile umanitare internaţionale, a adăugat el.

Departamentul de Stat american a afirmat luni că tot mai mulţi combatanţi ai SI dezertează.

De asemenea, SI a publicat joi fotografii cu execuţia a şase persoane acuzate de „spionaj” în folosul guvernului irakian, în oraşul Fallujah, la 50 de kilometri de Bagdad. Într-un comunicat al organizaţiei extremiste publicat pe reţelele de socializare, victimele apar îmbrăcate în salopete portocalii.

Fallujah, unul dintre ultimele mari bastioane jihadiste din Irak, alături de Mosul, este încercuit aproape în întregime de forţele proguvernamentale irakiene, accentuându-se astfel presiunea asupra SI.