Cu toate acestea, analiştii EIU nu se aşteaptă la o victorie a lui Trump în faţa lui Hillary Clinton, pe care o consideră 'cel mai probabil contracandidat democrat' al magnatului.

Prezenţa lui Trump la Casa Albă este însă cotată ca fiind mai riscantă decât, de pildă, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană sau o confruntare militară în Marea Chinei de Sud.

Intrarea în recesiune a Chinei sau o încetinire accentuată a creşterii sale economice, şi intervenţiile militare ale Rusiei în Ucraina şi Siria care ar putea preceda un nou 'război rece' sunt, în opinia analiştilor EIU, evenimentele potenţiale cu cel mai mare grad de periculozitate la nivel mondial.
„Până acum dl Trump a dat foarte puţine detalii despre politicile sale, iar acestea tind să fie supuse unor revizuiri constante”, arată evaluarea EIU, care ia în calcul impactul şi probabilitatea de producere a evenimentelor.

Clasamentul EIU foloseşte o scală de la 1 la 25, accederea lui Donald Trump la Casa Albă fiind notată cu 12, acelaşi nivel de risc ca şi ameninţarea în creştere ca terorismul jihadist să destabilizeze economia globală.

Donald Trump a fost extraordinar de ostil faţă de comerţul liber, în special faţă de NAFTA, şi a calificat în mod repetat China drept un 'manipulator de monedă', scrie EIU, avertizând că limbajul puternic folosit de miliardar la adresa Mexicului şi Chinei, în special, 'ar putea escalada rapid într-un război comercial.

„Tendinţele sale militariste faţă de Orientul Mijlociu şi interdicţia pentru toţi musulmanii de a intra pe teritoriul SUA ar constitui un instrument puternic de recrutare pentru grupările jihadiste, crescând ameninţarea acestora în regiune şi dincolo de ea”, adaugă EIU.

Deşi criticii magnatului american au exprimat îngrijorări similare celor semnalate de analiştii EIU, acesta se apropie tot mai mult de nominalizarea din partea republicanilor pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

În eventualitatea câştigării preşedinţiei de către Trump, EIU prognozează o subminare a politicilor sale interne şi externe. „Ostilitatea înnăscută din interiorul conducerii republicane faţă de dl Trump, combinată cu inevitabila opoziţie virulentă a democraţilor vor determina ca multe dintre politicile sale mai radicale să fie blocate în Congres”, atenţionează analiza EIU.