Un suspect, identificat cu numele de F.R., a finanţat mai mulţi tineri kosovari să devină combatanţi ai Stat Islamic, se precizează într-un comunicat. „Bănuitul şi-a folosit în mod continuu afacerea în scopul de a furniza sprijin financiar şi logistic persoanelor care sunt implicate în recrutarea altora pentru terorism şi celor care s-au deplasat în zone de conflict. O parte dintre ei, inclusiv dintre angajaţii săi, au murit în zone de conflict”, se mai menţionează în textul citat.

În 2014, poliţia a închis o moschee neautorizată în acelaşi parc industrial, autorităţile motivându-şi gestul prin faptul că aici era predicat islamul radical.

După un alt raid la o casă din Prizren, localitate situată la circa 80 km de Pristina, poliţia a arestat şi ulterior a eliberat o altă persoană pentru finanţarea a doi bărbaţi care doreau să devină combatanţi ai Stat Islamic ce au fost arestaţi în decembrie înainte de a părăsi Kosovo.

Poliţia susţine că 300 de kosovari s-au alăturat Stat Islamic în Siria şi Irak şi peste 50 dintre ei au fost ucişi. De asemenea, peste 100 de persoane au fost arestate sau sunt investigate pentru recrutarea sau participarea la lupte în Siria şi Irak.

În baza unei noi legi, care permite condamnări de până la 15 ani de închisoare pentru participarea la războaie străine, un tribunal din Kosovo a condamnat săptămâna trecută un bărbat la trei ani de închisoare pentru că a luptat alături de Stat Islamic.