„Astăzi mă aflu la New York pentru a anunţa oficial intenţia noastră de a ne relua locul în Consiliul de Securitate al ONU”, a declarat el cu prilejul unei vizite la sediul ONU. 'Canada va depune eforturi pentru a obţine un loc în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2021-2022', a precizat Trudeau.

El a confirmat şi faptul că ţara sa doreşte să joace un rol mai important în operaţiunile de menţinere a păcii ale ONU, fără a preciza totuşi amploarea acestei contribuţii. Premierul canadian urmează să fie primit miercuri de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, pentru a discuta despre aceste lucruri.

„Suntem hotărâţi să revitalizăm rolul istoric al Canadei de contribuitor cheie la menţinerea păcii ONU şi să ajutăm la realizarea de progrese cu reformele în curs” în acest domeniu, a subliniat el.

Consiliul de Securitate al ONU, care numără 15 membri, îşi schimbă anual jumătate din cei zece membri nepermanenţi, după un criteriu regional. Canada a deţinut în mai multe rânduri un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate, dar în 2010 candidatura sa a nu a fost aprobată.