„Am salutat, când am mers la Munchen în urmă cu câteva săptămâni, angajamentul poporului german şi al liderilor săi deoarece a primi un milion de refugiaţi într-un singur an, 2015, este bineînţeles o dovadă de curaj şi angajament”, a declarat premierul francez, potrivit canalului BFMTV. 

„Dar nu trebuie în acelaşi timp să negăm dificultăţile, realitatea. Politica Franţei, am spus aceasta de la început, nu este pentru o primire nelimitată”, a subliniat el, menţionând că Franţa s-a angajat să primească '30.000 de refugiaţi în doi ani'. 

Întrebat în legătură cu numărul de persoane primite în acest stadiu, premierul Valls a afirmat că în prezent sunt câteva sute, ultimele cifre cunoscute făcând referire la aproximativ 300 de persoane. „Este destul de frumos să avem discursuri măreţe, să ne referim la valori, la morală, dar ceea ce aşteaptă germanii ca şi francezii, sunt politici europene eficace, care să permită ţinerea sub control a fluxurilor migratorii”, a precizat liderul socialist. 

„Şi mă felicit că poziţia Franţei (...) este o poziţie responsabilă, eficientă. Deoarece atunci când se primesc sute de mii de refugiaţi sau migranţi fără să se aibă în vedere condiţiile de primire, integrare, fără să se întrevadă toate consecinţele în plan economic, social, cultural, politic, există riscul confruntării cu provocări majore”, a afirmat premierul. 

„Aceste provocări majore sunt cele ale Germaniei, de aceea suntem solidari cu Germania, dar dorim o politică europeană care să fie eficace”, a spus Manuel Valls. UE trebuie să trimită mesajul că „nu mai primim refugiaţi”, declara în februarie premierul francez la Munchen, apreciind că în caz contrar ar putea fi necesară restabilirea controalelor la frontierele interne. Aceste afirmaţii au fost criticate de mai mulţi responsabili ai Partidului Socialist francez.