Acest document obligă de acum oficialii de rang înalt şi rudele lor să facă declaraţii on-line privind veniturile şi activele lor şi, prin urmare, accesibile pentru toată lumea. În cazul unor informaţii falsificate sau eronate, ar putea fi declanşate proceduri penale.

Sâmbătă, preşedintele Petro Poroşenko s-a opus prin veto unei versiuni anterioare a proiectului de lege, între care şi o clauză propusă în ultimul moment de partidul său ce prevedea amânarea cu un an, până în 2017, a publicării obligatorii a declaraţiilor de avere on-line.

Adoptarea surpriză a versiunii anterioare la jumătatea lunii februarie a declanşat o avalanşă de critici în Ucraina. Ambasada UE a subliniat la rândul său necesitatea ca acest text „să fie conform standardelor internaţionale”.

„Parlamentul a făcut tot ce a putut pentru ca ucrainenii să poată călători în Europa fără vize în acest an”, a afirmat Poroşenko pe contul său de Twitter după adoptarea noii versiuni a legii.

Potrivit experţilor, regimul fără vize pentru ucraineni ar putea intra în vigoare cel mai devreme la sfârşitul lunii iulie şi numai în cazul în care Kievul îndeplineşte ultima solicitare a UE şi anume începerea până la sfârşitul lunii martie a activităţii noii agenţii anticorupţie, ceea ce nu este cazul încă.

Obţinerea unui regim fără vize cu UE pentru călătorii mai scurte de 90 de zile este o promisiune a autorităţilor prooccidentale sosite la putere în Ucraina în 2014. Cu toate acestea, Kievul trebuie să pună în aplicare un program amplu de măsuri solicitate de Bruxelles, de la emiterea de paşapoarte biometrice la monitorizarea eficientă a frontierelor.