Cele două rachete, depozitate în lăzi de lemn, au fost descoperite sâmbătă de câini special dresaţi pe Aeroportul Nikola Tesla din Belgrad, într-un avion de linie ce sosise de la Beirut, şi urmau să fie îmbarcate într-un alt avion cu destinaţia finală Portland, statul Oregon, SUA.

Potrivit televiziunii sârbe N1, cele două rachete sunt de tip AGM-114 Hellfire.

O sursă a declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, că rachetele erau de antrenament şi nu erau echipate cu focos sau sistem de ghidare, indicând că acestea urmau să ajungă în SUA după ce au fost folosite pentru instruirea forţelor armatei libaneze.

Totuşi, o sursă belgrădeană a afirmat că experţii sunt cei care „vor stabili dacă rachetele erau echipate cu ogive reale sau de antrenament”.

Armata libaneză susţine, la rândul său, că ambele rachete Hellfire erau modele de antrenament şi că urmau să fie returnate producătorului.

Cele două rachete sunt identice cu cea care a ajuns, din greşeală, în 2014 în Cuba şi a fost recuperată luna trecută de oficiali americani şi reprezentanţi ai producătorului Lockheed Martin. Cuba anunţase că racheta a ajuns dintr-o eroare pe teritoriul său cu un zbor comercial de la Paris.

Cu o lungime de 1,5 metri şi o greutate de până la 100 kg, acest tip de proiectil, fabricat de uzinele Lockheed Martin SUA, are o rază de acţiune de 8.000 de metri şi poate distruge orice fel de dispozitive militare, precum şi clădiri. Cu astfel de rachete sunt echipate de regulă elicopterele militare de tipul Apache, dar acestea pot fi lansate şi de pe platforme terestre sau maritime.

„Confirmăm că încărcătura, transportată spre o destinaţie îndepărtată, a fost găsită pe aeroportul din Belgrad”, a anunţat compania Air Serbia, adăugând că va „ajuta la anchetă” şi că securitatea şi siguranţa zborului sunt principalele sale priorităţi.

Cele două rachete erau bine ambalate şi au reuşit să treacă primele controale de securitate datorită unor documente însoţitoare.