„Am luat notă de decizia Rusiei de a începe retragerea unei părţi a forţelor sale (...), este un lucru bun. Considerăm cu toţii că este un lucru pozitiv", a spus el.

Această iniţiativă „a fost făcută posibilă prin buna cooperare între SUA şi Rusia", a apreciat ambasadorul angolez, la încheierea consultărilor cu uşile închise privind Siria în cadrul Consiliului de Securitate. Preşedintele SUA Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin au abordat în cadrul unei convorbiri telefonice retragerea parţială a forţelor ruse din Siria anunţată luni de Kremlin, spre surpriza generală, a anunţat Casa Albă.

Potrivit ambasadorului rus la ONU, Vitali Ciurkin, această retragere se explică prin voinţa Moscovei de a promova o soluţionare politică a conflictului sirian. Această decizie „arată angajamentul nostru profund în favoarea unui proces politic", a afirmat el.

În timpul consultărilor Consiliului, mediatorul ONU Staffan de Mistura a prezentat prin videoconferinţă cu ambasadorii din cele 15 ţări membre aspecte legate de începerea negocierilor de pace intersiriene la Geneva. Potrivit unor surse diplomatice, Mistura a subliniat "necesitatea de a proteja armistiţiul, care durează de 17 zile, de o acumulare de incidente" care ar putea să-l compromită.

El a apreciat că acest armistiţiu „rezistă în general", dar că rămâne fragil şi „nu va putea să dureze prea mult timp fără o tranziţie politică", obiectivul numărul unu al negocierilor de la Geneva. Cei 15 membri ai Consiliului au salutat începerea discuţiilor indirecte la Geneva între guvernul şi opoziţia siriene şi şi-au exprimat sprijinul pentru mediator, potrivit ambasadorului angolez.