În perioada în care persistă aceste condiţii de mediu, locuitorii au fost sfătuiţi să rămână în interior între orele 13:00 - 19:00 şi să se abţină de la efectuarea de exerciţii fizice sau activităţi sportive în aer liber pentru a evita să aibă probleme respiratorii, se spune într-un comunicat emis de administraţia oraşului.

Autorităţile au declarat că alerta a rezultat dintr-o „extraordinară creştere” a concentraţiei de ozon datorită prezenţei unui înalte presiuni în sistemul atmosferic şi a unei intense radiaţii solare în jurul capitalei Mexicului, oraş în care locuiesc peste 20 de milioane de locuitori.

Din septembrie 2002 oraşul nu a mai emis vreo alertă de poluare de „primă fază” pentru niveluri ridicate ale ozonului. O alertă de acest nivel a fost dată ultima oară în prima zi a anului 2005 pentru poluarea cu particule, moment în care calitatea aerului a fost probabil afectată de utilizarea petardelor, a declarat un oficial al administraţiei locale.

Pericolul care derivă constă în faptul că ozonul devine un ingredient cheie al smogului, o formă de oxigen creată prin reacţia luminii solare cu aerul ce conţine poluanţi cum ar fi hidrocarburile şi oxidul de azot.

Acesta poate provoca dificultăţi de respiraţie şi poate agrava bolile de inimă. Copiii şi persoanele în vârstă sunt în mod special expuse riscului.